avem nevoie de un harvey milk ?

Am urmarit zilele astea Milk, extraordinarul film al lui Gus Van Sant care i-a adus lui Sean Penn un Oscar. Il aveam de ceva timp, pe DVD, doar ca nu am reusit sa gasesc timpul sau starea de spirit necesare.

Cu ocazia asta, ma gandeam ce contraste majore convietuiesc in USA. Cum in California a trecut Proposition 8, aceea prin care nu sunt recunoscute decat casatoriile heterosexuale. Si cum Academia Americana de Film a premiat filmul despre primul mare activist pentru egalitatea in drepturi civile ale gay-lor, si cel care in 1978 a invins Proposition 6, Initiative Biggs, prin care se cerea concedierea tuturor profesorilor gay, precum si a acelora care ii sustin.
Si-apoi ma gandeam si comparam cine a sustinut cauzele acestea:
• Anita Bryant , o ilustra cantareata falimentara, si senatorul Briggs [ pentru Prop. 6] sau John McCain si multe organziatii religioase pentru Prop. 8
Harvey Milk si Primarul Moscone impotriva initiate Briggs [si ambii si-au pierdut si viata]. Barack Obama, Primarul San Francisco – Gavin Newsom, Whoopi Goldberg , companii precum Google si Apple si atatia altii au cerut NO on Prop. 8 .

Si observam dupa aceea dezbaterea . Citeam Newsweek si atunci am remarcat diferentele majore intre discursurile publice in USA si cele din Romania. Remarcam ca pana si bigotii au un discurs civilizat. Si mai remarcam ca presa online din afara nu publica fara discernamant comentariile postatele online, spre deosebire de ale noastre, unde libertatea de exprimare a comentatorilor este dusa la extrem si iar ura este la ea acasa, putand sa se instige la crime fara nicio problema.

Citeam Newsweek si constatam cum functioneaza cu adevarat libertatea de expresie. Si cum o publicatie de asemenea reputatie a publicat un articol despre cum biblia nu condamna casatoria gay. Si ma gandeam apoi cine sunt cei care in Romania au un discurs public anti-gay [Noua Dreapta, BOR, Gigi Becali nu merita sa pun linkuri :) ] , sau cum Bogdan Olteanu, [un liberal ??? , “De ce lovesc in mine cu asemenea ticalosii, dar nu au curajul sa iasa la lumina?” ] s-a dezis de primele declaratii de toleranta, sau cum Peter Ekstein Kovacs a fost catalogat cand a declarat ca sustine dreptul la casatorie a gay-lor, sau cum bigotismul a avut o noua ocazie de a stampila etichete cand Sorin Oprescu a trimis o scrisoare catre Accept.

Si –apoi trebuie , ca intotdeauna sa vina cineva , UE sau altii, sa intervina, sa ceara pentru ca noi, romanii, piosi si cu teama de dumnezeu, sa facem ceva. Asa a trebuit ca sa desfiintam articolul 200. Asa a fost nevoie ca sa respectam proprietatea sau sa dam drepturi minoritatilor entice , religioase sau sexuale. Si daca tot am desfiintat Consiliul National Anti-Discriminare, si presa romaneasca ofera libertate de expresiea absoluta [vezi comentariile la articole], de ce avem nevoie ?


Va fi nevoie de un Harvey Milk in Romania pentru ca Tudor si Nicu sa se casatoreasca ?


Sa incercam cu totii sa fim mandri, nu doar o zi pe an.

0 comments:

Post a Comment