cu ură, tot înainte


Madonna a reușit cu mesajul său transmis în Parcul Izvor mai mult decât și-a propus. A scos din noi toată ura. Inițial latentă, acum se strigă cu răgete de fiară.

Octavian mi-a dat mai devreme linkul spre acest post. Am rămas interzis pentru o clipă. Ca de fiecare dată când îmi este dat să citesc așa ceva.

Comentariul lui Octavian, deși, cu mult mai puțin virulent decât al meu, a fost șters. Este redat aici.

Ura se manifestă liber printre noi și mușcă aprig. Nu dă nici măcar dreptul de a îi răspunde. Și acuzăm țiganii că refuză școala, că sunt nespălați, că sunt infractori, în vreme ce ura dinlăuntrul nostru nu acceptă nici măcar dreptul la o altă opinie.

Pentru eventualitatea că va fi șters și al meu, îl redau aici:

"La asemenea idei se gândea Goya atunci când a pictat "Somnul rațiunii naște monștri". Pănă acum a născut un Hitler, un Stalin și încă o listă lungă de lilieci. Câțiva defilează în zilele noastre la TV scuipând ură pe fiecare por.

De cele mai multe ori, ură aceasta izvorăște dintr-o totală ignorare a subiectului ei. De aceea, unul dintre textele campaniei curente este "Cunoaște-mă înainte de a mă judeca".

Este foarte adevărat că țiganii sunt neșcolarizați, după cum este la fel de adevărat că infracționalitatea este mult mai prezentă decât în rândul majoritarilor. Ceea ce, însă, nu se înțelege la nivelul societății este că acestea sunt tocmai rezultatul excluziunii, a urii și a discriminării la care sunt supuși. În niciun caz, invers. Verifică însă statisticile și vei remarca faptul că majoritatea țiganilor sunt condamnați pentru găinării, în vreme ce, pentru infracțiuni contra persoanei (crime, violuri șamd)sunt condamnați în principal reprezentanți ai majoritarilor.

Ura se bazează pe ceea ce sociologia numește etichetare. Luăm câteva exemple disparate și creăm o regulă. Crede-mă că indienii merg în șir indian, cel puțin singurul pe care l-am văzut eu.

Pentru un om tânăr și citit, cuvintele scrise de tine mai sus înmagazinează inimaginabil de multă ură. Sunt convins că, de fapt, nu cunoști mai mult de o mână de țigani. Cunoaște-i înainte de a-i judeca!

Din fericire, nu posezi butonul acela! Nici tu, nici Badea, nimeni! "

LATER EDIT: postul a fost trecut sub protecția unei parole. Am adăugat un screen.

5 comments:

joacadeamine | 12 October 2009 at 22:39

draga Elements.de.Vie,

in seara asta mi-am dat seama ca intotdeauna un discurs pozitiv vs. unul negativ e un castig. iti multumesc ca m-ai facut sa-mi dau seama de asta.

cu drag,
Octavian

Unknown | 13 October 2009 at 11:56

Vad ca postul respectiv a fost sters. Dar m-am gandit mai bine si pana la urma ma bucur ca a fost asa: astazi nu vreau sa ma enervez. Vorba lui Octavian, mai bine citesc un discurs pozitiv si ma opresc aici.

Elements.De.Vie | 13 October 2009 at 20:21

Aproape că mă bucur pentru cei care nu mai au "șansa" de a citi postul ce a dat naștere acestuia.

Mircea Ordean | 3 November 2009 at 09:53

"Cunoaște-mă înainte de a mă judeca".
Păiii...
1) Oare noi îi judecăm înainte de a-i fi cunoscut? Mi-e teamă că i-am cunoscut, şi chiar prea tare...
2) Oare Ei s-au înghesuit tare în a ne cunoaşte pe noi? Am îndoieli. Aici, să nu-mi cereţi gesturi din categoria "cel mai înţelept cedează".
Eu m-aş strădui, în cotext, să iau lucrurile cum sînt, să mă adaptez pentru ele, şi mai puţin să pun umărul la construcţii bizare - de al căror rost ne vom amuza probabil foarte peste vreo 50 de ani.

Anonymous | 3 November 2009 at 10:00

Nu am ură pentru ţigani.
Dar nu-i cereţi să-i iau altfel decît sînt. Nu-mi cereţi mie să fac doi paşi, iar loc niciunul. Nu de alta, dar de vorba cu a da tot în calul care trage..., am mai auzit eu...

Post a Comment